Zuidwal wedstrijden 26 mei en 27 mei 2017

Zuidwalwedstrijden Spakenburg
Zuidwal wedstrijden 26 mei en 27 mei 2017

‘De Zuidwal’ is een ware cultuurhistorische gebeurtenis. Twee feestelijke dagen na Hemelvaart, die gereserveerd zijn voor wedstrijden en vertier in traditionele sfeer. Vrijdags wordt tussen ruim 40 bedrijven en ca. 500 deelnemers, ieder met een ‘eigen’ botter, gestreden om de felbegeerde 1e prijs. Langs de oude Zuidwal van de voormalige Zuiderzee zoekt iedere botter vervolgens zijn startpositie, terwijl de bemanning met haring en korenwijn wordt klaargestoomd voor het zware werk.

Startsein
Als om 10.15 uur het startschot heeft geklonken is het prachtig om te zien hoe op 40 botters tegelijkertijd de zeilen worden gehesen. Er wordt gevaren op handicap, wat betekent dat het schip dat als eerste de finish passeert, niet automatisch de winnaar is. Deze regel heeft te maken met verschillen in bouw, grootte, gewicht enz. 

Binnenkomst
Omstreeks 15.30 uur is de strijd gestreden en worden de schepen met muziek van dweilorkesten en veel applaus binnengehaald. In de Oude Haven lijken de tijden van vroeger – toen de vissers voor de zondag met hun vangst thuiskwamen -  te herleven. Om 18.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats, met een feestavond ter afsluiting: live muziek en een verrassend optreden horen er jaarlijks bij.

2e Zuidwal dag
Op zaterdag vinden de zeilwedstrijden plaats tussen de botters met hun eigen bemanning. Deze competitie is serieuzer van aard en voor de locale bevolking zeer eigen aan het verleden. Toch is ieder die dit evenement in de beste culturele tradities van een voormalig vissersdorp wil meemaken van harte uitgenodigd!
Kijk voor de dagprogramma’s op www.zuidwalwedstrijden.nl
 

Data

26/05/2017 - 27/05/2017

Contactinformatie

Locaties

VVV Bunschoten-Spakenburg
Oude Schans 90
3752 AH Bunschoten-Spakenburg